Hoe lees je een slimme meter?

Het uitlezen van een slimme meter is altijd mogelijk. Hiervoor is het belangrijk om als eerste te kijken om welk type aansluiting het gaat: kleinverbruik of grootverbruik. Woningen zijn in de regel kleinverbruik. Winkels en bedrijven in de regel grootverbruik.

 

Kleinverbruik aansluitingen

Een kleinverbruik aansluiting wordt met name gebruikt door consumenten. Dit type aansluiting wordt gebruikt voor woningen, kleinschalige appartementencomplexen, kleinschalig commercieel vastgoed en openbare laadpalen.

Eén energiefactuur

De kosten voor levering en netbeheer worden via één factuur in rekening gebracht. Het uitlezen van een slimme meters van een kleinverbruikaansluiting gaat via de EDSN.

Om zelf toegang te krijgen tot de slimme meterdata dient de aanvrager gecertificeerd te worden tot ODA, inclusief jaarlijkse ISAE 3000 accountantscontrole.

 

Kenmerken kleinverbruikaansluiting

Elektra Gas
Aansluiting Max. 3 x 80 ampère Max. 40 m3 per uur (G25)

 

Kleinverbruik – slimme meter uitlezen

Meterbeheer HUB stelt meetdata beschikbaar als JSON URL. HUB haalt elke nacht de meterstanden van de afgelopen dag als kwartierwaarden. Ele kleinverbruik aansluiting in Nederland kan worden uitgelezen door Meterbeheer HUB.

Wenst u meetdata van één of meerdere aansluitingen te ontvangen voor uw website, dashboard of app? Meldt u dan aan door ons contactformulier in te vullen.

 

Meterbeheer als alternatief voor ODA-certificering

Meterbeheer is volledig ODA gecertificeerd door de EDSN om de slimme meters van kleinverbruik aansluitingen uit te lezen.

ODA certificering vereist een hoge investering voor de koppeling en een uitgebreide jaarlijkse ISAE 3000 accountantverklaring. Meterbeheer leest voor u de slimme meters uit en stuurt de data door in unieke JSON url.

}

Direct beschikbaar

Na het aanmelden van een slimme meter wordt de meetdata direct opgehaald.

Geen vereiste accountantsverklaring

Bespaar de kosten en tijd voor de jaarlijkse ISAE 3000 verklaring van de acocuntant.

AVG proof

De aanmelding van meters is volledig geautomatiseerd en conform AVG wetgeving.

Eén standaard datafeed

Meterbeheer synchroniseert alle meetdata naar één standaard JSON datafeed.

Kenmerken grootverbruikaansluiting

Elektra Gas
Aansluiting Vanaf 3 x 125 ampère Vanaf 40 m3 per minuut (G25)

 

Grootverbruik aansluitingen

Een grootverbruikaansluiting wordt gebruikt voor gebouwen en terreinen die een hoog piekverbruik aan energie hebben.  Dit type aansluiting wordt gebruikt voor commercieel vastgoed, maatschappelijk vastgoed en bijvoorbeeld grote laadstations.

Twee facturen – levering en netbeheer

De kosten voor levering en netbeheer worden via twee facturen in rekening gebracht. De leveringskosten vanuit de energieleverancier (vrij te kiezen) en de netbeheerkosten via de netbeheerder (locatiemonopolie).

Meetdienst (via Meetverantwoordelijken)

Voor elke aansluiting dient tevens een meetcontract te worden afgesloten bij door Tennet gecertificeerde Meetverantwoordelijke (MV). De meetverantwoordelijke levert de meetdata in de vorm van het energieverbruik op kwartierniveau bij de netbeheerder om de energiekosten af te rekenen.

Meetverantwoordelijken

Nederland kent 11 actieve Meetverantwoordelijke partijen. Deze marktpartijen zijn gecertificeerd om het energieverbruik van een slimme meter van een grootverbruik aansluiting uit te lezen en door te geven aan de netbeheerder. De eigenaar (of de gebruiker) van de aansluiting is verplicht een meetcontract af te sluiten met één van de erkende meetverantwoordelijken.

Grootverbruik – slimme meter uitlezen

Het uitlezen en ophalen van meetdata van grootverbruik aansluitingen gaat via een koppeling met de Meetverantwoordelijke waarmee voor de betreffende aansluiting een meetdienstovereenkomst is afgesloten. Bij de meeste Meetverantwoordelijken dient de optie om de meetdata te delen te worden aangezet. Hiervoor rekenen de meetdiensten een extra fee, gemiddelde enkele tientjes per maand. Deze optie kan worden aangezet via het online account van de meetverantwoordelijke.

Om de meetdata op te halen dient er een API-koppeling te worden gerealiseerd. Elke Meetverantwoordelijke heeft een eigen database met meetdata en opbouw van de aangeleverde meterstanden. Meterbeheer HUB beschikt over koppelingen met alle Meetverantwoordelijken in Nederland en kan de data dus direct ophalen. Daarna verwerkt Meterbeheer de verschillende datasets tot één standaard set.

Wenst u meetdata van één of meerdere aansluitingen te ontvangen voor uw website, dashboard of app? Meldt u dan aan door ons contactformulier in te vullen.